Skip to content Skip to footer

Knjige in umetnost. Irena Miš Svoljšak

Irena Miš Svoljšak

Kako zaznavate umetnost?

Med potepanjem po galerijah je nekoč kipar Jurij Smole rekel: ‘Umetnost je produkt umetnikovega duha.’ Verjamem, da umetniki večinoma počnejo, kar počnejo, iz neke inspiracije, notranje nuje, iz užitka. In kadar se njihove vibracije ujamejo z mojimi, je produkt njihovega duha tudi zame izhodišče za razmišljanje in seveda užitek. Pa naj bo to slika, skladba, gledališče, knjiga …

Kako umetnost vpliva na bralno kulturo, razvoj založništva, kot tudi bančni sektor, kjer ste, v eni vodilnih bank, vodila marketing vrsto let in ga prav tako dobro poznate?

O bančništvu ne želim, včasih si tudi sama sebi nočem priznati, da sem delovala v tako brezdušni panogi. Umetnost in založništvo sta pa tesno povezana. Knjige morajo imeti v sebi tisto, kar spodbuja bralce k razmišljanju, kar jih spodbuja k širokemu in lepemu, k vsemu, kar jih pripelje do umetnosti, do užitka, če hočemo. Čeprav je založništvo gospodarska panoga, mnogi nočejo priznati, da so založbe gospodarski subjekti, ki morajo preživeti na trgu, pa ni nujno producirati povsem komercialne izdelke. V naš založbi izdajamo tudi knjige, ki nudijo umetniško doživetje in ki večkrat na trgu ne preživijo. Polnijo pa srce in dušo.

Kako vidite umetnost v naslednjih desetletjih?

Po trendih sklepam, da bo prava umetnost vse težje preživela. Ne vem, ali oblastniki / razdeljevalci denarja zavidajo umetnikom, da uživajo v svojem delu in da potem uživajo še bralci, gledalci, poslušalci? Ne, trpeti je treba na Slovenskem, pa naj stane kar hoče …

Lahko umetnost pomaga pri vsakodnevnih izzivih, stiskah, boleznih?

Absolutno. To povem iz lastnih izkušenj, nenazadnje sem kot rizična oseba januarja 2021 preživela covid ob knjigah o umetnosti, ki mi jih je prinesla prijateljica, da mi bo lažje. In je res bilo!  Če se v mislih preseliš v svet dobrega, lepega, pozitivnega, to zagotovo dobro deluje na organizem in na psiho.

Če se v mislih preseliš v svet dobrega, lepega, pozitivnega, to zagotovo dobro deluje na organizem in na psiho.

Irena Miš Svoljšak
Je prostor za umetnost v vsakodnevnem življenju, rutini, kako?

Seveda je, samo hoteti je treba. Res je, prvo je treba nameniti čas gibanju, a tudi umetnost se lahko prilagodi našemu vsakdanjiku. Če ne drugače, ji lahko posvetimo večere, kratek počitek, sprehod po tujem mestu naj se konča v galeriji. Umetnost v vseh vidikih lahko vtkemo v naš dan. Če hočemo.

O Ireni Miš Svoljšak:

Sredi osemdesetih je kot diplomirana ekonomistka začela svojo zaposlitveno pot v bančništvu, ki jo je opustila 19 let kasneje kot direktorica marketinga v veliki slovenski banki. Je ena od začetnic osveščanja o osebnih financah, napisala je blizu sto člankov in izdala knjigo s tega področja. Predavala je o obravnavi in privabljanju strank v bančništvu. Leta 2004 je obrnila svojo pot na glavo in v družinskem podjetju prevzela vodenje uredništva. Postala je del zgodbe o uspešni založbi.

https://www.miszalozba.com/

Foto: Artkontakt

Artkontakt

Slovenija —
Viška cesta 25
Ljubljana 1111

+386 (0)51 661 433

 

Artkontakt © 2024. Vse pravice pridržane. Produkcija spletne strani: Artkontakt