ŽIVALI IN ŠTETJE

ŽIVALI IN ŠTETJE

ŽIVALI IN ŠTETJE 630 354 Artkontakt
Nekoč je živel papagaj, ki je znal šteti. Njegovo drobno srce je imelo sposobnost razumevanja globokih sporočil vesolja. Koliko zvezd je na nebu, zakaj so tam, koliko časa bo sonce dajalo svetlobe za življenje, zakaj bivamo na Zemlji… Ni se spraševal o vrednosti svojega znanja. Preprosto je prepustil svoji drobni duši, da so skoznjo tekle ljubeznive besede. Nobene ponudbe, nobenega računa. Bival je v sozvočju tega sveta. Njegov skromen cilj je bil zgolj osrečevati.

Vsekakor ljudje nekje globoko v sebi verjamemo, da smo precej drugačni od ostalih živali. Kaj naj nam daje to prepričanje, zavedanje? Kaj je tisto kar nas dela svojstvene, nas postavlja pred ostale živalske vrste do te mere, da svojo superiornost izkazujemo s tem, da upravičujemo obravnavo živali v laboratorijih, farmah, v domačem okolju po lastnih prepričanjih?

Veliko filozofov je razglabljalo o tem in mnogi so ugotovili, da je prednost človeka jezik, ki osmišlja njegovo miselno življenje, daje pomen njegovemu bivanju.

So se pa pojavila dognanja preko papagajev in šimpanzev, ki naj bi dokazovala, da živali zmorejo izražanje v človeškem jeziku. Bo to resnično odprlo drugačno razumevanje kognitivnih značilnosti živali? Med filozofi so se začela treti mnenja, kaj živali v lingvističnem kontekstu resnično zmorejo…

V angleškem prispeveku Animals That Can Do Math Understand More Language Than We Think, SingularityHub je tema obravnavana podrobneje.

Drugačen pogled na živali lahko v našem odnosu do njih marsikaj spremeni in odpre bolj poglobljeno razumevanje bivanje na tem planetu…

1. Ali živali zmorejo več kot se ljudje zavedamo?
2. Kaj meni Robert Brandom o razumevanju pomena besed, njihovi medsebojni povezavi, razmišljanju?
3. Kaj povedo v vsakodnevnem življenju številke, kako jih ljudje obravnavamo?
4. Zakaj bi se morali zanimati za to ali živali zmorejo šteti, govoriti ali celo razumeti človeški svet?
5. Katere prednosti odlikujejo ljudi?

Vir: SingularityHub
Fotografija: Aleks Jeršič, Devin


Urednica bloga je Barbara Jakše. Zanima se za trajnosten razvoj, zdravstvo, medicino, socialno podjetništvo, eksponentne tehnologije oziroma vse kar se navezuje na aktivno soustvarjanje boljšega sveta in prihodnosti za vsakogar.

Ko ne piše, bere, fotografira, snema, pripravlja, producira, vodi projekte, jo najdete na sprehodu z bostonskim terierjem Garijem ali pa na letalsko raziskovalnih pohodih po svetu z laptopom v eni in s fotoaparatom v drugi roki.

Leave a Reply