ZASEBNOST PRED SKUPNOSTJO ALI OBRATNO?

ZASEBNOST PRED SKUPNOSTJO ALI OBRATNO?

ZASEBNOST PRED SKUPNOSTJO ALI OBRATNO? 1000 667 Artkontakt
Po koronavirusu svet ne bo več kot je bil. In dejansko je bilo zgolj vprašanje časa kdaj se bodo stvari postavile kot so se. Se niste nikoli vprašali kaj se je dogajalo s hlebci kruha, štručk, rogljičev preden ste jih položili v papirnato vrečko? Ali pa kako so pripravljeni degustacijski koščki, slastno dišeče pečene klobaso, preden ste ugriznili vanjo? Ste kdaj razmišljali o tem, medtem, ko ste čakali, da vam postrežejo malico, kako in kje je bila pripravljena vaša jed in ali ni nepreviden natakar morda kihnil ravno v vašo solato medtem, ko jo je nesel iz kuhinje do vaše mize? Ali pa… Morda je jedi, ki ste si jih naložili iz samopostreženega bifeja kdo celo poskusil na njemu lasten kreativen način? Nikoli ne veš. Človeška domišljija je brezmejna. O tem se lahko prepričamo v hollywoodskih filmih ali na straneh črne kronike.

Torej. Tovrstnih situacij je v vsakodnevnem življenju ogromno. Restavracije z različnimi koncepti, takšni in drugačni lokalčki, poulična prehrana, improvizirani pikniki, različne prireditve, privlačne stojnice, zabavna srečanja, spontana druženja… Še in še. Ljudje smo zaupljiva bitja, ki želimo biti srečna. Vendar pa je koronavirus pokazal, da stvari le niso tako enostavno kot je morda videti na prvi pogled. In res fascinantno je kako dolgo smo, pravzaprav brez večjega vznemirjenja, varno živeli. Mirno, spokojno in se vmes, vsepovprek in vneto pritoževali. Čez vlado, svet, medije, sosede, zdravstveno oskrbo, šolski sistem, šefa, ženo, moža. Neverjetno! Če pa se ozremo v zgodovino, kako so v preteklosti živeli ljudje, preverimo podatke o njihovi starostni dobi, umrljivosti otrok, življenjskih pogojih, pregledamo zapise in posnetke minulih vojn, ugotovimo, da smo lahko globoko hvaležni za spoznanje, ki nam ga prinaša trenutna situacija. Živimo v miru. Čudovita pomlad je. Sonce nas greje. In ko se s hišnimi ljubljenčki ali brez, samotno sprehajamo ob rekah, jezerih ali zapuščenih spehajalskih poteh, lahko preprosto uživamo. Nikjer nobenega ostrostrelca ali zakopane granate. Mir. Vrsta energetskih zdravilcev se povezuje, zdravi planet. Kopica terapevtov svetuje o sreči.

Država pa, hvala bogu, sprejema ustrezne ukrepe. Police trgovin so polno založene. Luči gorijo. Internet dela. Radio igra. Doma smo! V krogu najbližjih, najdražjih. In zelo pomembno, skrbno spremljamo delo naše vlade. Ji lahko zaupamo? Zagotovo! Janez Janša bo svojo nalogo izvrstno izpeljal. Sijajen strateg je. Ob sebi ima izurjeno ekipo. In vrhunske strokovnjake, strokovnjakinje. S področja medicine. Njegova soproga je zagotovo ena najboljših, po mojem mnenju, tudi najlepših (drugače, seveda, nepomembno). Dr. med. Urška Bačovnik Janša je ažurno in pravočasno preko twitterja javnost opozorila na pereč problem potencialne pandemije. Z jasnim sporočilom. Nujno je potrebno poskrbeti za varnost ljudi. Torej, zakaj ne bi človek priznal nekaj kar je tako očitno? Vse štima. V  trenutni situaciji je usoda izbrala, če smo malce poduhovljeno moderni, Janeza Janšo kot edino pravo oseba za vodenje države. Na zanimiv torek, deževen in hkrati sončen, 3. marec 2020, je Janez Janša tretjič postal predsednik 14. slovenske vlade. Poklon. Moj sin Aleks pa je praznoval svoj štirinajsti rojstni dan. Srečna. Praznovala sva ga v Trstu (povsem varno, nevede sva upoštevala vse ukrepe), kjer se je čez nebo čarobno razpela bleščeče pisana mavrica. Naključje? Nekateri pravijo, da naključij ni. Vse se zgodi z razlogom. Zakaj bi bilo torej tokrat drugače?

3. marec 2020. Trst.

Gremo nazaj h koroni. Kroni. Svet se povezuje v reševanju skupnega izziva. Greje pa nas eno sonce ali živimo pod skupno mavrico. Pomlad. Sončni dnevi, bleščeči, kot že dolgo ne. Cvetoče drevje. Tišina. Iz našega v mir osredotočenega zavedanja, nas lahko v nepotreben nemir popeljejo zgolj mediji, strahovi znotraj votli, ki jih zunaj nič ni, takšne ali drugačne negativne novice. Ki so seveda tudi realnost. Potres. Žrtve. Porušeni domovi. In tu je prav je, da pomagamo, sočustvujemo in tudi z močjo pozitivnih misli, vibracij, energije, ljubezni dvigujemo zavest celotnega planeta. Smo neskončno hvaležni, da smo umeščeni v čas in prostor, kjer smo, da dihamo, živimo. Resnica pa je, lahko bi bilo mnogo huje! Vsaka posledica ima svoj vzrok. Vsak vzrok svoje korenine. Vse se prepleta, vzajemno dopolnjuje. Nič ni kar bi bilo brez smisla. Nujno je življenje jemati celovito. Kot jing in jang. Kot dobro v slabem. Slabo v dobrem. Nič ni popolno! Vsaj v tem našem oprijemljivem, materialnem svetu ne. Morda pa lahko zadeve obrnemo tudi malce na glavo. V dobro vseh in sebe. Najdemo v aktualnem dogajanju nauk, sporočilo za izgradnjo drugačnega, boljšega sveta. Ni morda ravno danes primeren trenutek, da sedaj, ko imamo čas za razmislek, ko vidimo kako minljive so stvari, da se na morebitne prihodnje nevihte pripravimo, ko je nebo še jasno? Pozabimo na zamere in se povežemo? Na vseh nivojih in z vsemi? Brez delitev na dobre in slabe? Kajti, če ne bi bilo sanj, ne bi bilo upanja.

Z vami želim deliti nekaj izvrstnih prispevkov na temo koronavirusa. Kako so države kot so Taiwan, Singapur, Južna Koreja s podporo tehnologije, spremljanja prebivalcev preko različnih aplikacij in ekstremno učinkovitivimi regulativami, uspešno in varno zajezile širitev virusa. Se pa seveda nehote odpirajo vprašanja o mejah zasebnosti. Osebna svoboda ali upoštevanje pravil globalne skupnosti? Zaupanje v državo? Jaz ali skupnost? In kaj je sploh skupnost? Moja soseska, družina, stranka, svet ali morda digitalna fb skupina? Vprašanje za milijon dolarjev…

Financial Times. Yuval Noah Harari. Svet po koronavirusu.

https://www.ft.com/content/19d90308-6858-11ea-a3c9-1fe6fedcca75

Wired. Andrew Leonard. Taiwan je premagal koronavirus. Lahko to naredijo tudi ZDA?

https://www.wired.com/story/taiwan-is-beating-the-coronavirus-can-the-us-do-the-same/

Singularity Hub. Vanessa Bates Ramirez. Ali moramo žrtvovati osebno svobodo, da premagamo koronavirus?

Do We Have to Give Up Our Personal Freedoms to Beat Coronavirus?

Leave a Reply