Razmišljate, da bi vhodna vrata zaklepali s pomočjo Navkomovih elektronskih naprav za kontrolo vstopa, a je ta tehnologija za vas nekaj novega, ste v dvomih, ali je primerna za vašo družino?

Ekipa Navkom odgovarja na vaša vprašanja.

Glede čitalnikov ARX in REX pogosto omenjate ‘administratorje’ in ‘uporabnike’ prstnih odtisov. Uporabniki so vsi, ki lahko odklepajo vrata s svojimi prstnimi odtisi. Toda kdo so administratorji? Zakaj so pomembni?

Prstne odtise lahko dodajajo samo administratorji (lahko bi jim rekli tudi ‘gospodarji ključavnice’). Izredno je pomembno, da ne more vsak vnašati novih prstnih odtisov v spomin ključavnice. Administratorji so lahko največ tri osebe na ključavnico, lahko sta dva (npr. oče in mama) ali pa so vsi trije odtisi od treh različnih prstov ene osebe. Vsaka oseba, ki ima ‘ključ’ (njene prstne odtise smo vnesli v napravo), lahko vnese odtise vseh svojih desetih prstov. Skupaj lahko vnesemo do tisoč odtisov. To pride še posebej prav, ko smo denimo na morju in vnesemo prstne odtise znanke, soseda ali prijateljice, ki bodo zalivali rože in hranili ribe – ti pa seveda ne morejo dodajati novih prstnih odtisov oseb, ki jih mi morda sploh ne poznamo.

Starši običajno otrokom, ki so stari med osem in deset let, prvič damo delati ključe, da lahko sami odklenejo vrata stanovanja. Ključe seveda pogosto izgubljajo, zato kar naprej menjamo ključavnice, kar ni poceni. Vaše naprave se zdijo idealne, ker prsta ne moreš izgubiti ali pozabiti doma. Toda koliko mora biti star otrok, da lahko uspešno vnesemo njegov prstni odtis?

Starostna meja, ko lahko otrok uspešno odklepa s pomočjo prstnega odtisa, je osem let. Otroci imajo lahko do starosti osem let še zelo neizrazite prstne odtise, njihovi prstni odtisi se še vedno lahko spreminjajo. Sicer sem že uspešno vnesel prstni odtis triletne nečakinje, smo pa po drugi strani imeli težave z vnosom prstnega odtisa sedemletnega fanta (ko je dopolnil osem let, nam je uspelo).

Nadaljevanje intervjuja na spletni strani: http://navkom.si/odklepanje-vrat-s-citalniki-prstnih-odtisov-arx-in-rex

Besedilo: Vida Voglar
Naslovnica: Arhiv Navkom, d.o.o.