Barbara Jakše (1967) profesionalno ustvarja na področju fotografije od leta 1989. S Stanetom Jeršičem sta v letu 1990 prodrla v evropski prostor in razstavljala v številnih pomembnih muzejih in galerijah.

Sledila je vrsta razstav v slovenskem, evropskem in mednarodnem prostoru. Fotografije Barbare Jakše so bile predstavljene v mnogih knjigah in revijah ter so del pomembnih javnih in zasebnih zbirk, vključujoč zbirko fotografij pri Bibliothèque nationale de France. Od leta 2009 vodi neprofitni zavod Artkontakt. S sinom Aleksom biva in dela v Ljubljani (Slovenija).

Barbara Jakše je med ostalim zasnovala, oblikovala in vzpostavila vrsto zanimivih projektov s področja promocije, marketinga in brandinga za majhne in velike naročnike kot so Asko, Gorenje Group, Vila Herberstein, Roche, Keko Varicon, Esotech, ipd. ter pripravlja prispevke za časopise in revije kot so Delo, Dnevnik, Reader’s Digest, Jana, pisala je tudi za magazine kot so Marketing Magazin, Klik, Digitalna fotografija.

Njen sin Aleks je večkrat osvojil naslov mladinskega šahovskega prvaka in je zato aktivna tudi na področju šaha pri Šahovski zvezi Slovenija za katero ljubiteljsko pripravlja vrsto aktivnosti od okroglih miz do pisanja člankov, zasnovala in oblikovala pa je tudi celostno podobo za odmeven mednarodni turnir srednje Evrope Mitropa pokal 2019.

Je velika ljubiteljica narave, največja sprostitev so ji sprehodi s sinom in hišnim ljubljenčkom, bostonskim terierjem, opazovanje čarobnih sončnih zahodov in srečni trenutki v krogu prijateljev.